Foodstandard A.E.

Η foodstandard είναι η κορυφαία ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ποιότητας, οργάνωσης, marketing και σύνταξης µελετών τόσο στο χώρο των τροφίµων και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, όσο και στους εµπλεκόµενους φορείς στη διατροφική αλυσίδα. Από την ίδρυση της έως σήµερα, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα µεγάλο αριθµό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και τον ευρύτερο κλάδο των τροφίµων. Τέλος, χάρη στις ιδέες και τις εφαρµογές του υψηλά καταρτισμένου προσωπικού της συμβάλλει ώστε οι πελάτες να αξιοποιούν ευκαιρίες, να καινοτοµούν και να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσµατα.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου – ΑΣ Μυλοποτάμου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου από το 1977, χάρη στην πολύπλευρη δραστηριότητα  και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, δεν υποστηρίζει μόνο τους παραγωγούς αλλά αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την οικονομία της περιοχής του  Μυλοποτάμου. Στο συνεταιρισμό παράγεται το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Βόρειος Μυλοπόταμος με επωνυμία ΑΤΑΛΗ καθώς και μια γκάμα τυροκομικών προϊόντων μεταξύ των οποίων η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, Κεφαλοτύρι, Μυζήθρα και το Τυρί του Μίνωα. Παράλληλα, ο ΑΣ Μυλοποτάμου στο πλαίσιο μιας πολύχρονης προσπάθειας κινείται στον τομέα του ελαιολάδου με κεντρική επιδίωξη να δώσει την αναγκαία προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο που παράγεται από τα μέλη του στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Η προσπάθεια αυτή έχει την υποστήριξη της πολιτείας μέσω των προγραμμάτων ΟΕΦ.

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ

Η Ε.Α.Σ. Νάξου, με κορυφαίο της προϊόν την παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ιδρύθηκε το 1926 και, από τότε έως και σήμερα, διαδραματίζει, με τη λειτουργία και την πολυποίκιλη δράση της και πάντοτε μέσω της Συνεταιριστικής Ιδέας, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας του τόπου μας, ενώ παράλληλα στηρίζει, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους, τον αγρότη. Στην Ε.Α.Σ. Νάξου, πέραν της ξακουστής Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. παράγεται το Κεφαλοτύρι Νάξου, το Γίδινο Νάξου, το «Ναξιώτικο» Λευκό Τυρί, η γλυκιά και η ξινή Μυζήθρα, το Ορεινό Νάξου, το Ξινότυρο αλλά και η Καπνιστή Γραβιέρα, καθώς και το Τυρί με βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την ανάπτυξη της  διαδραματίζει και η Πατάτα Νάξου με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, που παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, στην Νάξο παράγεται και πατατόσπορος, προκειμένου να διασφαλιστεί και η ποιότητα των επόμενων σοδιών.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου-Εργαστήριο Γαλακτοκομίας

Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας (ΕΓ) ιδρύθηκε το 1920 σε αντιστοιχία με τη διδακτική έδρα που περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο του σημερινού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).  Έχει την ευθύνη της θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Προϊόντων του και στην Βιοχημεία Τροφίμων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών κυρίως του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου αλλά και άλλων τμημάτων του ΓΠΑ. Στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας, εκτός από τα μέλη Δ.Ε.Π. υπηρετούν μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. Η κτιριακή υποδομή του Εργαστηρίου αποτελείται από εργαστηριακούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνονται και αίθουσες τεχνολογίας για την ειδική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και την διεξαγωγή πειραμάτων σε ημι-πιλοτική και πιλοτική κλίμακα. Ο επιστημονικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας περιλαμβάνει όλα τα μικρά και μεγάλα όργανα ενός σύγχρονου εργαστηρίου Χημείας και Μικροβιολογίας Γάλακτος, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ημι-πιλοτική μονάδα συνεχούς θερμικής επεξεργασίας και ομογενοποίησης του γάλακτος, πειραματική διάταξη επεξεργασίας γάλακτος και ορών με μεμβράνες, παρασκευαστή και θάλαμο επώασης γιαούρτης, κορυφολόγο, εξοπλισμό για την παραγωγή βουτύρου και παγωτού σε μικρή κλίμακα, ψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος και ψυκτικούς θαλάμους, λυοφιλιωτή, συσκευές ανάμειξης, εξοπλισμό συσκευασίας τυριών και γιαούρτης, τυρολέβητες, τυροτράπεζες, μηχανή φιλαρίσματος τυρομάζας, υδραυλικό πιεστήριο και θαλάμους ωρίμασης τυριών.