Παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου Nonblowingcheese

Δετυτέρα 12/05/2025

Μια ιδιαίτερα όμορφη βραδιά είχαν τη χαρά να απολαύσουν, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης – παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου Nonblowingcheese με τίτλο ¨Παραγωγή σκληρού τυριού με τη χρήση του Streptococcus Macedonicus ACA- DC 198 ως καλλιέργειας εκκίνησης για την αποφυγή του όψιμου φουσκώματος¨.

Στην όμορφη Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στο χώρο εκδηλώσεων Στέκι Περάματος, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της επιχειρησιακής ομάδας του έργου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και σκέψεις τους, ενώ παράλληλα συζήτησαν με τυροκόμους, κτηνοτρόφους και άμεσα ενδιαφερόμενους τις προοπτικές χρήσης των προστατευτικών καλλιεργειών στην τεχνολογία παρασκευής των σκληρών τυριών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κύριος Δρυς Στέλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας foodstandard Α.Ε., η οποία αποτελεί τον συντονιστή φορέα του έργου. Ο κύριος Δρυς καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης, στη δυναμική ανάπτυξης της τοπικής κτηνοτροφίας και τη συνεισφορά της στην Ελληνική οικονομία.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοποτάμου, κύριος Κουγιουμτζής Μανώλης, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της τυροκομίας του νησιού και δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί σχετικά με τη χρήση νέων καινοτομιών στις τεχνολογίες παρασκευής του Κεφαλοτυριού. Ο Διευθυντής Παραγωγής Α.Σ. Μυλοποτάμου, κύριος Κονιός Δημήτρης, μίλησε και ανέλυσε τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά την πειραματική διαδικασία, που έλαβε χώρα στο υπερσύγχρονο τυροκομείο του Α.Σ. Μυλοποτάμου στα πλαίσια υλοποίησης του έργου.

Τη ροή της εκδήλωσης ακολούθησε η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου με ομιλήτρια την κυρία Παπαϊωάννου Αικατερίνη, επιστημονικό συνεργάτη του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια, κοινοποίησε τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας, αλλά και τις προοπτικές χρήσης των προστατευτικών καλλιεργειών, ως μία νέα εναλλακτική στη χρήση τεχνικών συντηρητικών.

Έπειτα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες και την ανταλλαγή απόψεων, συνοδευόμενη από αυξημένο ενδιαφέρον, η βραδιά έκλεισε γεμάτη θετικές εντυπώσεις.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου Nonblowingcheese

Δετυτέρα 14/04/2025

Μια ιδιαίτερα όμορφη βραδιά είχαν τη χαρά να απολαύσουν, την Παρασκευή 11 Απριλίου, οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης – παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου Nonblowingcheese με τίτλο ¨Παραγωγή σκληρού τυριού με τη χρήση του Streptococcus Macedonicus ACA- DC 198 ως καλλιέργειας εκκίνησης για την αποφυγή του όψιμου φουσκώματος¨.

Στη βασίλισσα των Κυκλάδων, στο πανέμορφο νησί της Νάξου και πιο συγκεκριμένα στο Γλινάδο, στο χώρο εκδηλώσεων Έναστρον, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της επιχειρησιακής ομάδας του έργου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και σκέψεις τους, ενώ παράλληλα συζήτησαν με τυροκόμους, κτηνοτρόφους και άμεσα ενδιαφερόμενους τις προοπτικές χρήσης των προστατευτικών καλλιεργειών στην τεχνολογία παρασκευής των σκληρών τυριών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κύριος Στέλιος Δρυς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας foodstandard Α.Ε., η οποία αποτελεί τον συντονιστή φορέα του έργου. Ο κύριος Δρυς καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης, στη δυναμική ανάπτυξης της Ναξιώτικης τυροκομίας και τη συνεισφορά της στην Ελληνική οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κύριος Δημήτριος Καπούνης, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της τυροκομίας του νησιού και δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί σχετικά με τη χρήση νέων καινοτομιών στις τεχνολογίες παρασκευής του Κεφαλοτυριού. Ο Διευθυντής Παραγωγής Ε.Α.Σ. Νάξου κύριος Βερνίκος Μιχάλης, μίλησε και ανέλυσε τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά την πειραματική διαδικασία, που έλαβε χώρα στο υπερσύγχρονο τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στα πλαίσια υλοποίησης του έργου.

Τη ροή της εκδήλωσης ακολούθησε η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου με ομιλήτρια την κυρία Παπαϊωάννου Αικατερίνη, επιστημονικό συνεργάτη του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια, κοινοποίησε τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας, αλλά και τις προοπτικές χρήσης των προστατευτικών καλλιεργειών, ως μία νέα εναλλακτική στη χρήση τεχνικών συντηρητικών.

Έπειτα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες και την ανταλλαγή απόψεων, συνοδευόμενη από αυξημένο ενδιαφέρον, η βραδιά έκλεισε γεμάτη θετικές εντυπώσεις.

Πρωτη διαδικτυακη συναντηση για το εργο NonBlowingCheese

Πέμπτη 11/05/2023

Την πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11/05/2023 οι συμμετέχοντες φορείς του έργου “Παραγωγή σκληρού τυριού με τη χρήση του Streptococcus Macedonicus ACA-DC 198 ως καλλιέργεια εκκίνησης για την αποφυγή όψιμου φουσκώματος”, με ακρωνύμιο NonBlowingCheese και Κωδικό ΠΣΚΕ Μ16ΣΥΝ2-00217.

Αφορμή της συνάντησης ήταν η έγκριση έναρξης των εργασιών του έργου που εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης 2 του υπομέτρου 16.1-16.2 του ΠΑΑ 2014-2020 και η από κοινού συμφωνία των απαραίτητων ενεργειών που αφορούν την πρώτη ενότητα εργασίας .

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής σκληρών-ημίσκληρων τυριών με τη χρήση της προστατευτικής καλλιέργειας Streptococcus Macedonicus ACA-DC 198 για την αποφυγή όψιμου φουσκώματος.

Η εναρκτήρια συνάντηση του NonBlowingCheese πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Microsoft 365- Teams, παρουσία εκπροσώπων από την Ε.Α.Σ. Νάξου Α.Ε.Σ. Α.Ε., τον ΑΣ Μυλοποτάμου και το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την οργάνωση της ανέλαβε ο συντονιστής φορέας του έργου foodstandard.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τον προγραμματισμό της έναρξης των δράσεων και τον καθορισμό των επιμέρους διοικητικών θεμάτων που αφορούν την ομαλή υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών αποτυπώθηκε από την πλευρά των δύο Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο έργο, η υφιστάμενη κατάσταση σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας και διαθέσιμου εξοπλισμού.